Historische Interieurs || 2021

Projecten // Educatie

Historische Interieurs || 2021

Een oude melkboer-wagen, een zogenaamde SRV-Wagen, is omgebouwd tot rijdende 'experience'. 

Een nieuwe tijd! Wederopbouw Achterhoek is een initiatief van 11 gemeenten in de Achterhoek. De verhalen en gebouwen uit de wederopbouwperiode die centraal staan in de wagen verbinden verleden, heden en toekomst. Hoe werd er vroeger gebouwd in tijden van woningnood? Hoe verduurzamen we deze huizen? Geeft het verleden ons inspiratie over hoe wij nu met onze omgeving omgaan? Deze vragen verbinden het erfgoed van toen aan de opgaven van nu. In de SRV-Wagen maak je een tijdreis van de wederopbouwperiode naar de toekomst. Weet jij uit de escape-room te ontsnappen? 

In iedere gemeente ligt het accent van de tour ergens anders op en dat maakt het ook zo leuk! De SRV-Wagen is er voor de Achterhoek en haar inwoners. Wil je weten wat er in jou gemeente te doen is? Wil je de SRV-wagen volgen, of wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op de website: Voorpagina - Een nieuwe tijd! (nieuwetijdachterhoek.nl). Ongeveer een week voordat de wagen er is komt het programma op de website. 

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstdoesburgberkelland
Deel met vrienden op:

Meer...

Projectinformatie

De SRV-wagen is de afsluiting van het project ‘Een nieuwe Tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ van het Gelders Genootschap. Met dit project worden (duurzaamheids)opgaven van nu verbonden met de opgaven uit de wederopbouwtijd binnen de Achterhoekse gemeenten. Het gaat om wat kunnen we leren van onze geschiedenis en hoe we dat inzetten om te verduurzamen met inachtneming van cultuurhistorische waarden.  De SRV-wagen is zo ingericht dat er voldoende ruimte is rondom de wagen voor interactie met bezoekers en om gave activiteiten te organiseren. Mensen kunnen luisteren naar presentaties, ze kunnen een spel spelen en er is een praatpaal waar mensen hun verhaal kunnen doen over de wederopbouwperiode. Daarnaast komt er nog een kwartetspel. 

Bezoekers kunnen zo een tijdreis maken en het verhaal ervaren over wat we kunnen leren van vroeger en de stappen die we nu kunnen zetten. Dit wordt een mooi spektakel, waarna bezoekers in gesprek gaan met partijen die hen direct van de juiste informatie kunnen voorzien om niet alleen geïnspireerd, maar werkelijk met concrete doelen en acties naar huis te gaan.

Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek, een bijzonder erfgoedproject rondom het thema wederopbouw in opdracht van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Doesburg, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Lochem, Montferland, Winterswijk, Zutphen en de provincie Gelderland, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Gelders Genootschap.

In samenwerking met