Over Cultuur en Erfgoed Achterhoek

#VERBINDEN #ONTDEKKEN #TROTS

Over Cultuur en Erfgoed Achterhoek

Waarom een pact?

"Samenwerking in kunst en cultuur leidt tot een rijker cultureel aanbod. Véél meer mensen kunnen dan genieten van kunst, cultuur en landschap. Door duurzaam te investeren in deze verbinding en verdieping van het cultureel aanbod, kunnen we samen veel meer voor elkaar krijgen. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van kunst en cultuur in de hele regio, het is ook erg goed voor de economische ontwikkeling, het toerisme en daardoor voor het vestigingsklimaat en het behoud van voorzieningen en mensen."

In 2014 gingen Achterhoekse gemeenten samen aan de slag om de eigenheid van de streek met cultuur en erfgoed onder de aandacht te brengen bij zowel de Achterhoeker als de toerist. Samen beleven en trots zijn. Samen laten zien wie we zijn in de Achterhoek en wat we maken. Het gremium daarvoor werd het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek genoemd.

Inmiddels geeft een zestal stevige Achterhoekse culturele partijen, namelijk Achterhoek Toerisme, Amphion Cultuurbedrijf (voorheen de Gruitpoort), Cultuurcentrum Boogie Woogie, Culturije, DRU Industriepark en Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers, het derde Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek samen vorm als Cultuurcoalitie Achterhoek. Cultuur Oost is betrokken als adviseur.

Coalitiepartners 2021-2024

Amphion Cultuurbedrijf

Amphion Cultuurbedrijf

Amphion Cultuurbedrijf biedt culturele programma’s voor een breed publiek. Naast podiumkunst zijn participatie en educatie de sleutelwoorden. Het cultuurbedrijf biedt iedere inwoner van Doetinchem en omgeving de mogelijkheid mee te doen met cultuur.

Boogie Woogie

Boogie Woogie

Boogie Woogie is hét centrum voor cultuureducatie in de regio Oost-Achterhoek, met name in Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk. Onze kernactiviteit is onderwijs op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst.

DRU Industriepark

DRU Industriepark

Het DRU Industriepark is een broedplaats voor cultuur en innovatie. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, inspireren, de mogelijkheden van nieuwe technologieën ontdekken en samen genieten van kunst en cultuur.

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Het Erfgoedcentrum is een rijke bron van informatie over de streekcultuur en – historie in de vorm van archieven, beeldcollecties, boeken en documentatie. 

Cultuur Oost

Cultuur Oost

Cultuur Oost betrekt kunstenaars en culturele instellingen bij actuele opgaven in het onderwijs, de zorg, bedrijven en gemeenten. Met advies, kennis en netwerken vergroot Cultuur Oost de impact van de creatieve kracht van kunst in Gelderland.

Culturije

Culturije

Culturije is de cultuur- en erfgoedpartner van de gemeente Berkelland en verbindt, ontwikkelt en voert projecten uit in samenwerking met partners voor diverse doelgroepen.

Achterhoek Toerisme

Achterhoek Toerisme

Achterhoek Toerisme is de toeristische marketingorganisatie voor de Achterhoek en werkt samen met het toeristisch bedrijfsleven en Achterhoekse gemeenten.

Deelnemende gemeenten

Logo Aalten
Logo Berkelland
Logo Bronckhorst
Logo Doetinchem
Logo Lochem
Logo Montferland
Logo Oost Gelre
Logo Oude IJsselstreek
Logo Winterswijk

Publicaties pacten 2014 t/m nu

Op de downloads pagina vind je de uitgaves/publicaties van de afgelopen pactjaren.