Coalitiepartners 2021-2024

#VERBINDEN #ONTDEKKEN #TROTS

Coalitiepartners 2021-2024

Amphion Cultuurbedrijf

Amphion Cultuurbedrijf

THEMALIJN Participatie

Amphion Cultuurbedrijf waarborgt, innoveert en optimaliseert cultuur in de regio. Het cultuurbedrijf biedt iedere inwoner van Doetinchem en omgeving de mogelijkheid mee te doen met cultuur. Als toeschouwer óf als actieve deelnemer. Als aanbieder óf als afnemer. Het cultuurbedrijf fungeert zo als centrum voor talentontwikkeling, culturele broedplaats en professioneel podium ineen.

https://www.amphion.nl/samenleving
Boogie Woogie

Boogie Woogie

THEMALIJN Participatie

Boogie Woogie is hét centrum voor cultuureducatie in de regio Oost-Achterhoek, met name in Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk. Onze kernactiviteit is onderwijs op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst.

https://www.boogiewoogie.nl
DRU Industriepark

DRU Industriepark

THEMALIJN Educatie

In Ulft, aan de Oude IJssel, lag ooit de ‘ijzerhut’ van de DRU. Bijna 2,5 eeuw lang werden hier ijzerproducten als kachels, pannen en badkuipen geproduceerd voor miljoenen klanten wereldwijd. Dit roemruchte verleden heeft een indrukwekkend erfgoed nagelaten: een ensemble van zeven industriële rijksmonumenten. Vandaag de dag is het DRU Industriepark een broedplaats voor cultuur en innovatie. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, inspireren, de mogelijkheden van nieuwe technologieën ontdekken en samen genieten van kunst en cultuur.

https://www.dru-industriepark.nl
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

THEMALIJN Educatie

Het Erfgoedcentrum is een rijke bron van informatie over de streekcultuur en – historie in de vorm van archieven, beeldcollecties, boeken en documentatie. Het Erfgoedcentrum geeft het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten (WALD) uit, organiseert exposities, boekpresentaties, lezingen en het jaarlijkse streektaaldictee, houdt stamboomcursussen, etc.

https://www.ecal.nu
Cultuur Oost

Cultuur Oost

THEMALIJN TOP // regio overstijgend - topsegment

Cultuur Oost betrekt kunstenaars en culturele instellingen bij actuele opgaven in het onderwijs, de zorg, bedrijven en gemeenten. Met advies, kennis en netwerken vergroot Cultuur Oost de impact van de creatieve kracht van kunst in Gelderland.

https://www.cultuuroost.nl
Culturije - Wijs met cultuur!

Culturije - Wijs met cultuur!

THEMALIJN Participatie

De Stichting Culturije houdt zich bezig met de programma’s voor Algemene Muzikale Vorming op alle basisscholen, het coördineren en organiseren van verschillende erfgoed projecten, bemiddeling in kunst- en cultuuraanbod voor scholen, bijzondere doelgroepen, jongeren, ouderen en nieuwkomers.

https://www.culturije.nl
Achterhoek Toerisme

Achterhoek Toerisme

THEMALIJN Presentatie // van cultuur en erfgoed

Achterhoek Toerisme is de toeristische marketingorganisatie voor de Achterhoek en werkt samen met het toeristisch bedrijfsleven en Achterhoekse gemeenten.

https://www.achterhoek.nl

Hoe het begon...

In 2014 gingen negen gemeenten samen aan de slag om de eigenheid van de streek met cultuur en erfgoed onder de aandacht te brengen bij zowel de Achterhoeker als de toerist. Samen beleven en trots zijn. Samen laten zien wie we zijn in de Achterhoek en wat we maken. Het gremium daarvoor werd het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek genoemd.

Het stellen van de vraag aan een vijftal stevige culturele partijen in de Achterhoek, of zij het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek vanaf 2017 zouden willen vormgeven, betekende de geboorte van de Cultuurcoalitie Achterhoek, gevormd door Achterhoek Toerisme, Amphion Cultuurbedrijf (voorheen de Gruitpoort), Cultuurcentrum Boogie Woogie, DRU Industriepark en Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers. Cultuur Oost bleef betrokken als uitvoerder van een van de vier themalijnen, namelijk innovatie.

In de nieuwe pactperiode zal zowel het aantal vrijwilligers als het aantal kunstenaars, maar vooral het aantal (lokale) partners verder uitbreiden. Nu de Cultuurcoalitie staat, meerdere projecten een vaste plaats in de Achterhoek hebben ingenomen maar vooral ook nu we ons meer dan in het verleden op het publiek, op de Achterhoeker zelf gaan richten, zullen we nog meer verbindingen met lokale partners aan gaan. De verankering van het pact zal verder verstevigen en in elk gemeente zal de verbinding als bovengemeentelijk pact nog beter te zien zijn.

Publicaties pacten 2014 t/m nu

Op de downloads pagina vind je de uitgaves/publicaties van de afgelopen pactjaren.