Bilders Route

Projecten // Innovatie (voor 2021)

Bilders Route

Langs het stadje Vorden stroomt de Baakse Beek in een mooie omgeving waar de 19e eeuwse schilder Johannes Warnardus Bilders tussen 1868 en 1878 zijn werken maakte. Deze voorloper van de Haagse School legde hier zijn ultieme romantische natuurbeleving vast in meer dan 30 schilderijen en tekeningen.

De Stichting KunstInVorden zag de natuurbeleving van deze kunstenaar als opstapje voor de realisatie van een wandelroute. Een route waarin kunstobjecten ankerpunten zijn en de verbinding vormen met andere locaties van hedendaagse kunst in de regio, zoals museum More in Ruurlo en het Mondriaan Museum in Winterswijk.

 

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland
Deel met vrienden op:

Meer...

Projectinformatie

De Vordense kunstenaar Floris Brasser werd benaderd om dit idee vorm te geven. Hij ontwierp een reeks 'kijkvensters' van hout, waarmee je als wandelaar je blik even kunt laten samenvallen met de kijkrichting van Bilders destijds. Ze zijn geplaatst op de plekken waar je uitsneden van het landschap ziet, die Bilders vastlegde in zijn schilderijen. Daarnaast ontwierp hij een folly: een constructie bestaand uit vijf verticale boomstammen die op een bijzondere wijze met elkaar verbonden zijn. Met deze stammen wordt verwezen naar Bilders, die als schilder en romanticus pur sang een voorliefde had voor oud geboomte. Voor hem waren oude majestueuze bomen bij uitstek een uitdrukking van de vergankelijkheid.

Het kunstwerk is gerealiseerd bij het Komvonder: op een kruising van zichtlijnen bij de vroegere bleek en met zicht op de kerk van Vorden. Het bouwwerk biedt de wandelaar een plek om te bezinnen, uit te rusten en te genieten van het beekdal, maar manifesteert zich vanaf de onthulling ook als een betekenisvolle ontmoetingsplek voor jong en oud!

In november 2021 is de Bilders Folly feestelijk in gebruik genomen.

De opdracht werd geïnitieerd vanuit het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek, dat de kosten voor het maken van het ontwerp voor zijn rekening nam. Het budget voor vervaardiging en plaatsing is opgebracht via crowdfunding en met bijdragen van de gemeente Bronckhorst, Waterschap Rijn en IJssel en Stichting Stokroos.

Coalitiepartner(s)

Cultuur Oost

In samenwerking met