Cultuur en Naoberschap

Projecten // Participatie

Cultuur en Naoberschap

Bij cultureel naoberschap draait het om ‘wederzijds genoegen’. Als je samen aan het werk bent vervaagt het onderscheid tussen deelnemer en vrijwilliger, beide kunnen hun ei kwijt. Dus meer dan alleen iets doen voor een ander, kun je als vrijwilliger ook bezig met zaken als het ontdekken van je talenten, jezelf ontwikkelen, kennis overdragen (en nog meer). Bovendien, als vrijwilligers, meestal vitale ouderen, nu met kunst aan de slag gaan is de kans groot dat zij ook in een latere fase aan actieve kunstbeleving blijven doen.

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstdoesburgberkelland
Deel met vrienden op:

Meer...

Projectinformatie

Naoberschap is onlosmakelijk verbonden met de Achterhoek; ons programma heet dan ook niet voor niets Lang Leve Kunst en Naoberschap. Dankzij de grote betrokkenheid van vrijwilligers, meestal 55-plussers, kunnen we vele van onze oudere naobers bereiken. En die worden daar blij van. Die blijdschap gunnen we onze vrijwilligers ook: ‘Een wederzijds genoegen.’ Wat is het fijn dat er zo ontzettend veel vrijwilligers aan Amphion cultuurbedrijf verbonden zijn. We hebben ze in alle soorten en maten en wie weet zie jij jezelf wel aanschuiven bij een van onderstaande groepen.

Flexvrijwilligers

Flexvrijwilligers werken mee aan een aantal kortdurende activiteiten voor ouderen in woonzorgcentra, thuiswonenden of jongeren. Voorbeelden: de Voorleesbrigade, MuziekMozaiek, Verhalenoogst, Zang aan Huis, Jonge Rotten. Professionals coachen de vrijwilligers. Na een aantal keer bekijk je of je door wilt gaan.

Vrijwilligers op locatie

Deze vrijwilligers zijn verbonden aan één zorglocatie en helpen ons daar bij alles dat er bij de uitvoering van activiteiten komt kijken.

Kernteam

De vrijwilligers van het kernteam Lang Leve Kunst zijn de drijvende krachten achter het programma. Ze komen wekelijks bij elkaar en voeren daarnaast allerlei kunstactiviteiten uit of begeleiden die. Voorbeelden: Kriebels, Atelier Levenskunst, de Voorleesbrigade, MuziekMozaiek, Verhalenoogst en de Kunstsalons. Veel nieuwe ontwikkelingen worden door het kernteam in gang gezet.

Activiteiten vóór vrijwilligers en jonge pensioengenieters

We stimuleren, dat vrijwilligers ook zelf deelnemen aan activiteiten waarbij het draait om creativiteit, ontplooiing, emotie, verbinding, uitdaging en samenwerken. Zowel voor jonge pensioengenieters als voor ervaren vrijwilligers kan het fijn zijn op zoek te gaan naar een nieuwe invulling van het leven. Wij hebben een aantal mogelijkheden in huis die je wellicht aanspreken.

Atelier Levenskunst

Met een aantal mensen op weg om de kunst van het zinvol ouder worden te ontdekken. We gaan in gesprek over onderwerpen die ouderen bezighouden en die soms zo weinig aandacht krijgen. Atelier Levenskunst is een initiatief van twee vrijwilligers.

Schrijfatelier

Een plek om te spelen met taal, dat is het Schrijfatelier, een initiatief van twee vrijwilligers. De insteek is vrij en onbevangen te schrijven, zonder belemmerd te worden door allerlei taalregeltjes. Samen aan de slag om talenten te (her-)ontdekken. Tussen de bijeenkomsten door delen de schrijvers hun werk via een appgroep. Sommige deelnemers doen digitaal mee, omdat ze niet naar de schrijflocatie kunnen komen.

Omweggetjes

Als je net met pensioen bent, moet je je weg weer vinden in je dagelijkse bezigheden. Wie ben ik, wat wil ik worden? Omweggetjes is een fotografieproject. Samen met andere pensioengenieters een andere afslag nemen, niet gedreven door haast of vastgeroeste patronen. En vastleggen wat op je pad komt. De deelnemers bepalen de route.

Interesse?

Neem dan contact met ons op. We nodigen je graag uit voor een gesprek. Samen bekijken we, onder het genot van een kopje koffie of thee, welke activiteit jou aanspreekt.

We kijken uit naar je reactie. Mail [email protected]

In samenwerking met

Klevenhorst