Cultuur met Generaties

Projecten // Participatie

Cultuur met Generaties

Het is interessant, belangrijk en helemaal van deze tijd: een brug slaan tussen bubbels van verschillende generaties. We hebben vele lijntjes uitstaan die leiden naar contacten met ouderen. En voor het opsporen en enthousiasmeren van jongeren hebben we goed lopende contacten met het onderwijs. De wederzijdse samenwerking draagt zeker bij aan de maatschappelijke bewustwording van jongeren en de plaats die zij in de samenleving innemen. Dit alles heeft ertoe geleid, dat jonge honden en oude rotten elkaar regelmatig ontmoeten en in gesprek gaan. Er zijn prachtige activiteiten van de grond gekomen. 

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstdoesburgberkelland
Deel met vrienden op:

Meer...

Projectinformatie

Voorbeelden van Cultuur met Generaties:

Piep en Krak

Samen dansen, bewegen en luisteren naar wat de muziek te zeggen heeft, daar gaat het om bij
PIEP en KRAK. Kinderen en ouderen ontmoeten elkaar op speelse en ontspannen wijze en groeien
door elkaars aanwezigheid. Plezier en samen genieten staat voorop!

Kleuters van groep 3 van de basisschool komen bijvoorbeeld naar een dagbesteding om samen met ouderen te dansen. Het uurtje wordt begeleid door danseres en dansdocente Maxime Kroot.
Maxime raakt mensen als ze beweegt en danst op de prachtige muziek. “In het dansen met kinderen en ouderen is het contact maken een belangrijk onderdeel, het dansen is een ervaring, een ontmoeting, een verrassing die nieuwe mogelijkheden biedt. De kleine kinderen brengen vrolijkheid, verbazing en beweging met zich mee. Ze verwonderen zich vol fantasie over de wereld en staan open in het contact naar ouderen. De ouderen worden meegenomen in deze verwondering, de nieuwsgierigheid om te ontdekken, in beweging, op mooie muziek en vooral in contact met elkaar. Ik vind het bijzonder om deze groepen bij elkaar te brengen met dans!”, aldus Maxime.

Jonge Rotten Oude Spruiten

Leerlingen van vwo 4 van het Ulenhofcollege schrijven verhalen over en voor ouderen uit hun eigen omgeving. Ter voorbereiding zijn er workshops met theaterdocent Boaz Boele. Hij oefent met leerlingen en ouderen van de Jonge Rottenpool hoe je van een gesprek een boeiende, integere en interessante ontmoeting maakt. Te horen aan eerdere reacties lukt dat heel goed. Een leerling zei: “Generatiekloof? Ik merk er niets van.” De prijswinnende verhalen worden gepresenteerd aan de ouderen.

Week met een Lintje

Tijdens de Week met een Lintje - komende 31 maart tot en met 6 april - van het Graafschap College worden er allerlei workshops voor studenten van het college en ouderen van woonzorginstelling Schavenweide georganiseerd. Lang Leve Kunst & Naoberschap draait voor de studenten de documentaire De Liefde is alles, hè van documentairemaker Carilijne Pieters op vrijdag 1 april in Amphion. Aansluitend zijn er nagesprekken met Carilijne, ouderen van de Jonge Rottenpool en studenten. In Schavenweide gaat kunstenaar Berna Bonekamp met studenten en ouderen aan de slag met een Praatplaat. Ook geeft gitarist/componist Baz Laarakkers de workshop Muziek en Vroeger. Aan het eind van de week begeleiden de studenten de ouderen naar Amphion, waar de feestelijke theatervoorstelling de Dag met een Lintje deze projectweek afsluit!

Jonge Rottenpool

Jong plus Oud = Jonge Rotten. Het is interessant, belangrijk en helemaal van deze tijd: een brug slaan tussen generaties en kijken wie je daar tegenkomt. Als 55+’er kun je je opgeven voor de Jonge Rottenpool en af en toe met ons meegaan naar een school. Daar werk je bijvoorbeeld onder leiding van theaterdocent Boaz Boele mee aan een workshop voor leerlingen. Dé kans om weer eens een schoolgebouw binnen te lopen, plaats te nemen in de banken en de jeugd te ontmoeten. Interesse? Mail [email protected]

In samenwerking met

NoaliesGraafschap CollegeNoaliesGraafschap College