Kasteelmonologen

Projecten // Innovatie (voor 2021)

Kasteelmonologen

Drie jonge kunstenaars kregen de opdracht de verbeelding rond de kastelen in de gemeente Bronckhorst op gang te brengen. Zij bestudeerden archiefmateriaal, ontsloten de historie, ontdekten geheimen, beschreven toekomstperspectieven, bedachten intriges en bundelden hun ongebreidelde fantasie in een kasteelmonoloog die ons vertelt wat er was, wat er is of nog gaat gebeuren. Als startpunt namen zij het prachtige Landgoed Hackfort in Vorden.

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstberkelland
Deel met vrienden op:

Meer...

Projectinformatie

De schrijvers die de kastelen van Bronckhorst in monologen gaan vangen zijn v.l.n.r. Corinne Heyrman, Joost Oomen en Simone Atangana Bekono.

C4cdf387 346a 4c52 Be22 B574e28da24f

Corinne Heyrman (1994) maakt theater en schrijft proza en non-fictie. In 2016 studeerde ze af aan de opleiding Woordkunst in Antwerpen met een beeldende collagevoorstelling met de bewoners van de wijk Luchtbal. Ze vindt het belangrijk om als maker een verhouding aan te gaan met de maatschappij. Dat deed ze ook in This Trumpet, een theatervoorstelling over de stad als lichaam. Corinne geeft les aan de Academie van Ekeren, werkt voor Radio Begijnenstraat in de gevangenis van Antwerpen en begeleidt workshops met ouderen in Het Verhalenhuis.

Joost Oomen (1990) is dichter en schrijver. Hij publiceerde de gedichtenbundel Vliegenierswonden en De stort en maakte de vinyl single 'Joost Oomen'. Joost is een getalenteerde performer en stond op o.a. Crossing Border, Lowlands an het Gedichtenbal. Hij was programmamaker bij Dichters in de Prinsentuin en Explore The North. In november 2016 kwam zijn chapbook uit, getiteld: De zon als hij valt.

Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Uitgeverij Wintertuin in samenwerking met Lebowski Publishers. Ze publiceerde op De Optimist, Samplekanon en in De Gids en trad op tijdens de Nacht van de Poëzie, het Wintertuinfestival en Read my World. Simone werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab en voor CELA, een ontwikkeltraject voor schrijvers en vertalers in zes Europese landen. Een van haar verhalen verscheen in Zwart, een bloemlezing met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. Momenteel werkt ze aan een roman die bij Lebowski zal verschijnen.

D7b57da3 Db2c 42b9 A09f C8969830a6c8

Joost, Simone en Corinne rondden hun schrijffase af. Drie prachtige en ook heel verschillende monologen zijn het resultaat van hun harde werken. Corinne schreef de monoloog *Het washandje van de baron* waarin een gedesillusioneerde ex-minister aan het woord is, Simone liet zich met *Als een boom* inspireren door de omgeving van Kasteel Hackfort en beschrijft de gevolgen van een grote overstroming die op het terrein heeft plaatsgevonden en Joost richt zich met *In het midden van de toren* op het interieur en meer specifiek de historie van het torentje van Hackfort.

Leander Zimmerman, regisseur en oprichter van Theater Nora, selecteerde acteurs en zorgde voor een  dramaturgische bewerking. In het voorjaar van 2019 werden de monologen uitgevoerd: op drie locaties bij het kasteel.

8d7baec5 Ac20 4de2 Bd70 E25959fe6317

Coalitiepartner(s)

Cultuur Oost

In samenwerking met