Cultuur & Erfgoed Achterhoek logo (Home)
Deel met vrienden op:

Migratie in de Achterhoek | 1580-1940

Mijn Achtergrond

Dat mensen zich verplaatsen is iets van alle tijden. Deze trek van en naar andere regio’s of landen waardoor een cultuurgrens wordt overschreden, wordt migratie genoemd. Het is deze migratie die bijdraagt aan de ontwikkeling van tradities, gebruiken en ambachten. Met dit in gedachten duikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in 2023 en 2024 de geschiedenis in.

De vraag is: Zijn ‘echte’ Achterhoekers echt zo stevig geworteld in de regio als we denken? Of schuilen er wellicht toch meer verhalen en verschillende voorouders in ons dan we denken? ECAL gaat hiervoor op zoek naar informatie, inzichten en verhalen over mensen die vanaf de zestiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog naar deze regio kwamen of juist uit deze regio vertrokken.

Doe de test!

Doe zelf maar eens onderstaande test en geef antwoord op deze ene vraag.
Bekijk daarna het antwoord van ‘de Achterhoeker’ en ontdek het percentage Nederlanders met buitenlandse voorouders.

Rijksmuseum   Huifkar Met Familie Onderweg   Karel Frederik Bombled 1832 1902

> Ben jij ook enthousiast? 

> Kun jij iets met dit thema
voor jouw organisatie of event?

Laat het ons weten! Mail
[email protected]

Heb jij een migratieachtergrond?

null

Een komen en gaan

Het is een komen en gaan van mensen. Zo slaan velen in de Tachtigjarige oorlog op de vlucht. Jaren later komen juist veel nieuwe groepen naar de regio; van de Hugenoten die vanuit Frankrijk in Borculo terechtkomen tot vluchtelingen die tijdens de Dertigjarige Oorlog vanuit het huidige Duitsland overal in de streek neerstrijken. Tegelijkertijd trekken er ook veel mensen weg uit de regio; van jongens die met de VOC naar Oost-Indië meegaan tot grote groepen mensen die hun geluk beproeven in het Amerika van de negentiende eeuw.

‘Echt’ Achterhoeks?

Deze bewegingen van personen door de eeuwen heen droegen bij aan de ontwikkeling van onze Nederlandse en regionale tradities, gebruiken en ambachten. Onderzoeker Natalya Staring van het ECAL: “In dit onderzoek combineren we de belangrijkste migratiestromen uit deze periode met persoonlijke verhalen en wetenswaardigheden wat ons als regio en inwoners ongetwijfeld nieuwe inzichten op gaat opleveren.”

Download

Meer weten?

Op de hoogte blijven van dit onderzoek en de resultaten? Wil je concreet iets doen met dit thema? Blijf dan deze pagina in de gaten houden. Of meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Vragen?

Stel ze aan projectcoördinator Anne-Marieke Vreeman via [email protected] of bel 06 42 06 49 89.

Opbrengst

Het ECAL rondt dit onderzoek in 2024 af. De resultaten worden gedeeld in een tentoonstelling, een canon, en een podcastserie. Graag ziet het ECAL dat de opbrengsten en het delen hiervan een waardevolle bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken en oplossen van migratievraagstukken van vandaag de dag.

ECAL-directeur Femia Siero: “We hopen dat het onderzoek Mijn Achtergrond - dat we als partner van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek uitvoeren - allerhande partijen gaat inspireren en motiveren.” Ze vervolgt: “Sinds de start van ons onderzoek delen we het thema en de opbrengsten met zoveel mogelijk mensen. We hopen regionale verenigingen en stichtingen, kunstenaars, musici, theatermakers, ambachtsmensen, culinaire professionals, gemeenten en wie maar geïnteresseerd is, aan te spreken.”

Inspiratie voor eigen vervolg

Siero: “We willen hen zoveel mogelijk inspireren zodat de boodschap 'migratie is van alle tijden' een vertrekpunt vormt voor eigen initiatieven. Initiatieven dwars door de hele regio heen die ‘de Achterhoeker’ bewust maken van z’n eigen ‘achtergrond’ én van de hedendaagse sociaal maatschappelijke vraagstukken waar we samen de juiste antwoorden op moeten zien te vinden.”

Online documentaire 

Ontwerpstudio Superposition is één van de partijen die het onderzoek op de voet volgt. Zij maakten de online documentaire Nomand's Land

Hier komen de levenspaden van 4 Achterhoekers die in de 19e eeuw naar de V.S. vertrokken samen met die van 4 hedendaagse nieuwkomers vanuit de hele wereld.

ACTIVITEITEN

Duik de geschiedenis in

Bekijk in vlog #1 wat onderzoekers Natalya Staring en Willem Willemsen aan Frans Miggelbrink over het onderzoek vertellen.

In vlog #2 hoor je wat er zoal in de brieven stond die geëmigreerde Achterhoekers vanuit Amerika naar hier stuurden.

In vlog #3 vertellen Willem en Natalya welke documenten je kunnen helpen wanneer je op zoek bent naar mensen die vertrokken of kwamen. 

In vlog #4 vertelt Natalya hoe je zelf kunt onderzoeken waar je familie vandaan komt; hoe en waar begin je.

In de 1e van 3 specials vertelt Mary Risseeuw waarom & hoe ze 30 jaar geleden haar onderzoek startte rondom emigratie vanuit Nederland naar Wisconsin in de 19e en 20e eeuw. 

In de 2e special geeft ze allerhande tips over hoe en waar onderzoek te doen over familie die naar Amerika vertrok 

In de 3e special vertelt ze hoe het voor haarzelf was toen ze voor het eerst in de Achterhoek en in Zeeland rondliep.