Projectinformatie
De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeenten. Deze objecten - aangeleverd door burgemeesters, wethouders van cultuur, stadsarchieven, musea en burgers - brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek.
Verschillende deelnemende gemeenten hadden na het bekijken van het resultaat de wens hun stilleven in eigen gemeente tentoon te stellen. Daarom is besloten de negen werken te printen op groter dan levensechte panelen voor een reizende expo. Daarmee kan iedereen het eigen ‘visuele DNA’ vergelijken met dat van andere gemeenten.
DOEL
Met de reizende expo - die de negen pact-gemeenten op een verrassende manier toont en verbindt - wordt de aandacht gevestigd op ‘350 jaar Achterhoek’. Via een programma onder leiding van Jelko Arts worden leerlingen uit het basisonderwijs betrokken bij de bijzondere kenmerken, de typerende objecten en de unieke geschiedenis van de afzonderlijke gemeenten. De expo is voor iedereen toegankelijk. Ook zonder begeleiding nodigen de panelen uit om (individueel of met wildvreemden) te onderzoeken welk stilleven bij welke gemeente hoort.
DE RONDREIS
De panelen vertrokken in augustus 2018 vanaf het Provinciehuis in Arnhem, waar de werken voor het eerst werden getoond aan Gelderse raadsleden en bestuurders tijdens het Festival Verbonden Partijen op 29 augustus. De aftrap in de Achterhoek zelf vond plaats op zondag 23 september bij De Mattelier in Groenlo (Oost Gelre).
BOEK
Op 8 september 2019 was de feestelijke presentatie van het boek Achterhoekse Stillevens in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Louise te Poele overhandigde het eerste exemplaar aan niemand minder dan Pieter Roelofs, Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en werd geïnterviewd door journalist Marcel Rözer. In het boek werden tien Achterhoekse stillevens samengebracht, Uitgeverij Hermans uit Hengelo verzorgde de publicatie, Lotte Lentes schreef de tekst.
EDUCATIEPROJECT STILLEVENS
De Achterhoekse stillevens van Louise te Poele reisden langs alle negen gemeenten van het pact. De expositie werd onder andere bezocht door schoolkinderen uit groep 7 en 8. Onder leiding van Jelko Arts ontrafelden ze alle geheimen die in de stillevens verborgen zitten en leerden ze meer over de geschiedenis van de regio. Ook de oma’s en opa’s werden uitgenodigd. Aan de hand van de symbolen op de foto’s vertelden ze over vroeger. Al die prachtige verhalen vormden de basis voor een heus familiewapen dat aan het einde van de dag door de kinderen zelf werd ontworpen.
OVER LOUISE
Louise te Poele (Winterswijk, 1984) studeerde Fine Arts aan ArtEZ. Haar oog voor uiterst nauwkeurige compositie en belichting zorgen voor prachtige foto’s die net zo goed zeventiende-eeuwse schilderijen zouden kunnen zijn.