1572 || Boek en Films

Serie over gebeurtenissen in Achterhoek en Liemers

1572 || Boek en Films

Boek en filmserie

De onderzoeksresultaten ivm de geboorte van Nederland worden in de zomer van 2022 gepubliceerd in een boek. Daarnaast is er een serie van negen filmpjes vervaardigd over de gebeurtenissen in Achterhoek en Liemers in die tijd om een eenvoudig en duidelijk verhaal te vertellen voor een breed publiek; inwoners, toeristen, kinderen en zelfs kenners.

In de filmpjes bespreekt columnist Frans Miggelbrink met ECAL-medewerkers Natalya Staring en Willem Willemsen de situatie in de streek. De door Indra Hagelstein gemaakte filmpjes zijn bedoeld voor iedereen die een helder inzicht wil krijgen in deze periode van de Tachtigjarige Oorlog.

Plaatselijke gebeurtenissen
In de proloog wordt de toename van de spanningen in de periode voor 1572 belicht en wordt een beeld geschetst van Willem van den Bergh. Volgende afleveringen gaan in op de situaties te Aalten, Borculo, Bredevoort, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Eibergen, Etten, Groenlo, ’s-Heerenberg, Terborg, Ulft, Neede, Winterswijk, Zeddam en vele andere plaatsen. Onderwerpen als de inname van vestingsteden en kastelen, het belang van kanonnen, de plundering van kerken, de oorlogseconomie en het gebruik van verschillende wapens komen aan de orde. Latere afleveringen gaan in op het verdere verloop van de Tachtigjarige Oorlog met de Boerenopstand te Doetinchem in 1580, de tactiek van de verschroeide aarde en het beleg van Groenlo in 1627.

Wil je de hele serie bekijken? Kijk dan op https://www.ecal.nu/wat-we-doen/project-1572.

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstdoesburgberkelland
Deel met vrienden op: