Oosterlicht zorgt voor grote lichtshow op oudejaarsdag - te volgen via livestream

Nieuws

Oosterlicht zorgt voor grote lichtshow op oudejaarsdag - te volgen via livestream

Oosterlicht 2020 verbindt de regio

Op zaterdag 19 december wordt voor de vijfde keer het Oosterlicht ontstoken, dit jaar lichtgevender dan ooit, met maar liefst 24 lichtbundels.

Waar de magische lichtstralen voorgaande jaren alleen in de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem te zien waren, wordt het project dit jaar met behulp van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek (CEPA) uitgebreid naar negen Achterhoekse gemeenten. Het DRU Industriepark is (namens CEPA) projectleider van deze uitbreiding.

De gemeente Bronckhorst doet dit jaar voor het eerst mee. 

“Juist in deze decembermaand, die dit jaar zo anders dan anders is, is het belangrijk om elkaar te steunen”, legt Jeroen Glandrup uit.

Ook Doesburg sluit dit jaar aan. Roel Wildeboer, assistent conservator van Lalique Museum in Doesburg vertelt over de deelname: 

“Wij doen mee met Oosterlicht omdat licht en verbinding de zaken zijn die we nodig hebben in deze donkere dagen. Voor ons als museum heeft licht nog een extra betekenis vanwege de glazen kunstobjecten van René Lalique. Licht wordt als het ware opgenomen in glas. Glas heeft licht nodig om de glans, reflectie en innerlijke schittering goed tot uiting te brengen.”

VERBINDEND LICHT

Oosterlicht is een initiatief van Hans van den Hurk, waarbij in de donkere winterperiode lichtstralen worden geplaatst in de regio die met elkaar verbonden worden in de lucht: het verbindend licht. In iedere gemeente staat vanaf 19 december minstens één lichtbundel te schijnen. In totaal zullen er dit jaar 24 lichtbundels aan gaan, waarvan twee zelfs over de grens in Duitsland.

Inwoners en bezoekers kunnen zich in de hele Achterhoek laten verwonderen door deze prachtige schijnsels die het Achterhoeks hemelgewelf doorkruisen. Van 19 december tot 6 januari is het Oosterlicht dagelijks te zien van 17.00-23.00 uur. Op 24, 25 en 31 december gaat het fenomeen door tot 2.00 uur ’s nachts.

OOSTERLICHT ZET DE ZORG IN HET LICHT

Kijk oudejaarsavond naar de ‘Oosterlichtshow – verlicht de zorg’. Gewoon vanuit je huiskamer – lekker warm én coronaproof. Via een speciaal ingericht online kanaal is de lichtshow ieder uur te zien – vanaf 18.00 t/m 21.00 uur 

Check: https://www.t3live.nl/oosterli...

Deze bijzondere lichtshow wordt door Azora aangeboden aan al haar zorgpersoneel en de bewoners van zorgcentrum Schuylenburg in Silvolde.

Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek maakt de livestream mogelijk, waardoor heel de Achterhoek vanaf de bank ‘coronaproof’ kan meegenieten van de lichtshow.

STRALENDE LICHTBRUG

In een tijd waarin fysieke verbindingen en ontmoetingen letterlijk worden beperkt, slaat het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek een stralende lichtbrug tussen de inwoners van de Achterhoek. In de komende jaren kunnen steeds meer locaties aanhaken bij het project en kan het Oosterlicht zich blijvend uitbreiden.

Wethouder Jan van Halteren van de gemeente Montferland: 

“In donkere tijden zoals wij die nu door de coronapandemie doormaken en het tijdstip van het jaar is het goed om ook letterlijk lichtpuntjes te zien en ons zo met elkaar zo verbonden kunnen voelen.” 

Op deze website en de socials van het pact en Oosterlicht vindt u veel sfeervolle foto's. > naar album

Bekijk de stille vuurwerkshow 31 december online - warm en coronaproof vanuit de huiskamer! 
>> Stille vuurwerkshow online bekijken!

#oosterlicht#regio#lichtbundels

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstdoesburgberkelland
Deel met vrienden op: