Oosterlicht Verbindt

Projecten // TOP // regio overstijgend - topsegment

Oosterlicht Verbindt

Oosterlicht is een initiatief van Hans van den Hurk waarbij in de donkere winterperiode lichtstralen worden geplaatst in de regio die met elkaar worden verbonden in de lucht: het verbindende licht.

In 2022 is het Oosterlicht op de waakvlam gezet.  Dit jaar gaan we weer vlammen op 21 december, de dag van de Wende. De Wende van 21 december nodigt ons uit om het terugkerend licht te vieren. Het werd al gevierd in de oertijd, de natuurreligie, en later in de vorm van Kerstfeest. Wij doen dat met het Oosterlicht, de grote stralen die opdoemen op allerlei plekken in de Achterhoek. Zij zijn er, zonder controle; ongrijpbaar, onverklaarbaar, open voor verwondering en verbinding. Met elkaar én over grenzen heen.

De openingsceremonie zal plaatsvinden op donderdag 21 december 2023 vanaf 20.30 uur bij Kasteel Wisch in Terborg. De bijna 25 lampen zullen vanaf dat moment ontstoken worden en zijn door de hele Achterhoek te bewonderen tot 6 januari.

De komende jaren gaat het Oosterlicht op nog veel meer plekken duurzaam schijnen in de gehele Achterhoek en ook zien we kansen Oosterlicht te laten groeien in Duitsland, de grens over. 

 

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstdoesburgberkelland
Deel met vrienden op:

Meer...

NIEUWSBERICHTEN/MEDIA

Projectinformatie

De editie van 2023 is de 8ste editie van het Oosterlicht. Waar de magische lichtstralen alleen in de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem te zien waren, werd in 2020 het project met behulp van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek uitgebreid naar 9 Achterhoekse gemeenten. (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk).

Hierdoor werden de Achterhoekse gemeenten door lampen op bijna 25 verschillende plaatsen met elkaar verbonden en konden inwoners en bezoekers in de hele Achterhoek zich verwonderen door deze prachtige schijnsels die het Achterhoeks hemelgeweld doorkruisen.