Oosterlicht Verbindt openingsceremonie

Openingsceremonie

Oosterlicht Verbindt openingsceremonie

Vorig jaar is het Oosterlicht op de waakvlam gezet. Dit jaar gaan we weer vlammen op 21 december, de dag van de Wende.
We hebben niet stil gezeten en een strak plan gemaakt om de komende jaren Oosterlicht duurzaam te kunnen laten schijnen op nog veel meer plekken. Ook zien we kansen om het Oosterlicht te laten groeien in Duitsland, de grens over. Dit jaar zoeken we met een verkennend licht op verschillende locaties naar nieuwe plekken om volgende jaren daar ook permanente plaatsen van te maken. Het is een flinke operatie, maar we zijn goed op weg!

Waarom het Oosterlicht?

De Wende van 21 december nodigt ons uit om het terugkerend licht te vieren. Het werd al gevierd in de oertijd, de natuurreligie, en later in de vorm van Kerstfeest. Wij doen dat met het Oosterlicht, de grote stralen die opdoemen op allerlei plekken in de Achterhoek. Zij zijn er, zonder controle; ongrijpbaar, onverklaarbaar, open voor verwondering en verbinding. Met elkaar én over grenzen heen.

Het Oosterlicht is alles wat je eraan toekent. Mystiek, omdat na het donker weer ruimte voor licht komt. Het licht, dat ongrijpbaar is. Diep van binnen accepteren we dat we geen controle over het licht hebben, net als de zon, die niemand kan claimen. Het licht is van én voor iedereen. Het reist door de ruimte, grenzeloos, eindeloos. Fascinerend, dat de pulsen van vorig jaar nog steeds onderweg zijn. Kan het Oosterlicht ons daarmee herinneren aan de absolute eenheid der dingen?

Albert Einstein stelde: ‘Onze scheiding van elkaar is een optische illusie.”
Het Oosterlicht herinnert ons dat alles met elkaar verbonden is, en grenzen een illusie zijn.

Blijf vragen, maar dwing geen antwoorden af. Dat is het einde van de verwondering.
Ervaar het Oosterlicht, laat het je verrijken met wat je voelt in het moment. 
Het is geen partij, het kiest geen partij. Het is. Het is geen politiek. Het is geen conflict. 
Maar wat is het nou precies? Dát is het! Laat het zijn! Vindt er gewoon niets van! 
Open de poort van je verwondering, en laat het Oosterlicht stralen in je hart.


De openingsceremonie van het Oosterlicht zal worden gehouden op donderdag 21 december 2023 bij Kasteel Wisch in Terborg om 20.30 uur. De lampen van het Oosterlicht zullen schijnen van 21 december 2023 tot en met 6 januari 2024 in verschillende gemeenten in de Achterhoek.

aaltenwinterswijkoostgelreoudeijsselstreekmontferlanddoetinchembronckhorstdoesburgberkelland

Locatie

De openingsceremonie zal plaatsvinden op donderdag 21 december 2023 vanaf 20.30 uur bij Kasteel Wisch in Terborg. De bijna 25 lampen zullen vanaf dat moment ontstoken worden en zijn door de hele Achterhoek te bewonderen.

Deel met vrienden op: